El nostre projecte

A continuació pots llegir el discurs amb el qual em vaig adreçar a tots els afiliats i simpatitzants de Liberals d’Andorra durant el Congrés de Liberals d’Andorra celebrat a Andorra el 20 de juny de 2018.

 

Moltes gràcies a tots per ser avui aquí! Estic molt content de retrobar-me amb vosaltres aquesta nit. Avui és un dia important, els Liberals comencem a caminar plegats cap a la campanya electoral. Amb aquest congrés preparatori de les eleccions generals iniciem uns mesos intensos. Un camí que ens portarà davant dels electors perquè decideixin quina direcció ha de prendre el país.

 

A ells els correspondrà triar entre continuar aturats o canviar de direcció davant dels grans reptes que el país ha d’afrontar. Perquè, vulguem o no, els reptes els tindrem. De fet, ja els tenim al davant, amb el conjunt d’incertituds que suposen i amb les amenaces que impliquen en alguns casos, però també —i això és el més important— amb les grans oportunitats que sempre cal saber trobar en els canvis.

 

Oportunitats per créixer, oportunitats per millorar, oportunitats per fer les coses de forma diferent com a país i com a societat.

 

En pocs mesos les andorranes i els andorrans haurem de fer una tria fonamental, i els Liberals haurem de treballar de valent per proposar una opció creïble, compromesa i responsable.

 

Un projecte que transmeti el que sempre ha estat al nostre ADN polític: la capacitat de treball per canviar les coses i fer avançar el país, el compromís i la determinació per prendre decisions valentes, el lideratge conjunt amb els motors socioeconòmics de les reformes profundes que el país requereix per a l’economia i la societat i, sobretot, una opció de diàleg que no divideixi la societat, a diferència del que s’ha intentat fer durant els darrers set anys.

 

En oposició al que nosaltres proposarem, els ciutadans també es trobaran amb una opció que vol tornar a governar i a pensar en uns quants, maquillant amb discursos buits el fracàs dels canvis que van prometre.

 

Jo vull per al meu país un projecte de futur. Jo us demano que siguem capaços de convèncer l’elector que som el projecte que Andorra es mereix.

 

Arribarà la campanya electoral i haurem de confrontar projectes, però també haurem de combatre altres coses; essencialment fake news, falsos missatges contra nosaltres, intencionats i volguts, que només perseguiran un objectiu: desacreditar-nos, desanimar-nos i restar-nos credibilitat.

 

Jo us demano que sigueu forts, que tingueu perseverança i no defalliu. Jo no ho faré —no ho faré si us tinc al meu costat— perquè junts som més forts.

 

Junts hem de convèncer tothom que ens vulgui escoltar que nosaltres representem la imatge real del que és Andorra avui.

 

Junts podem redreçar el rumb d’un país ple d’oportunitats per als qui es volen esforçar per trobar-les, ja que les oportunitats arriben a força de treball, sacrifici i esforç.

 

Nosaltres som un projecte inconformista, que vol impulsar els canvis que Andorra —un país de valors, respecte i acollida i, sobretot, de progrés— necessita.

 

Aquesta idea l’hem intentat explicar i defensar en la nova etapa que hem iniciat plegats, amb l’objectiu de construir un projecte inclusiu i integrador, basat en el diàleg i la transparència.

 

Un projecte obert al ciutadà, vingui d’on vingui, sigui com sigui, es dediqui al que es dediqui, tingui l’edat que tingui, perquè aquí els Liberals decidim junts i construïm plegats.

 

Avui hem tornat a demostrar que el vostre vot compta, que la vostra opinió és imprescindible i que teniu dret a dir si esteu a favor o no de les coses. Això és el que vull traslladar al país amb el nostre projecte, que les coses s’han de discutir, explicar i decidir.

 

El vot és una responsabilitat i un compromís, no és un xec en blanc per decidir a esquena de la ciutadania, sinó per decidir amb ella.

 

Per aquest motiu i perquè a partir de com fas les coses a casa teva projectes la forma com les vols fer per al país, els Liberals podem dir que aquí les opinions compten, que aquí s’escolta, que aquí es discuteix i llavors la majoria marca el camí.

 

I aquesta manera de fer la contraposem a altres maneres de fer d’altres opcions. No les critiquem, només les contraposem i que tothom triï. Jo sé quina vull per a Andorra.

 

Uns volen fer els seus acords d’amagat, a l’esquena dels seus i amb opacitat de cara als electors, buscant l’interès particular.

 

Nosaltres ho fem amb transparència, sense por i disposats a escoltar i acceptar les crítiques dels qui no ho comparteixin, però sempre des d’un principi democràtic clar.

 

És aquest i no un altre, el futur que hem de construir per al nostre país, per als nostres infants i joves, i no implica renunciar als valors que ha tingut i té Andorra.

 

Al contrari, penso sincerament que encara els enfortim i els representem millor amb la manera que nosaltres entenem que ha de funcionar la política i, sobretot, per a quines finalitats entenem que ha de servir la política.

 

Els nostres posicionaments polítics emanen del Manifest Liberal d’Andorra, que va ser aprovat aquí, ara fa un any, per part de tots els partits liberals del món i que recull els principis inspiradors del que és el nostre projecte: la nostra visió del progrés humà en un món lliure, respectant drets, llibertats i responsabilitats que garanteixin la pluralitat de les nostres creences i idees, dins de la diversitat que nosaltres entenem com a font de riquesa.

 

Som defensors d’una societat liberal que es basa no només en els drets humans, sinó també en les relacions humanes.

 

Per aquest motiu, perseguim la voluntat de construir oportunitats i progrés per a tothom, amb el compromís de fer front al populisme per defensar la llibertat, ja que el populisme empetiteix les societats i anul·la les persones.

 

Aquests són els fonaments del nostre projecte i no hi renunciem, atès que són el nostre punt de partida.

 

No ho dubteu, presentarem un projecte plenament liberal a les eleccions generals.

 

L’acord que avui hem aprovat per permetre llistes conjuntes als territoris on els comitès ho vulguin així és un acord estratègic. És un acord que persegueix recollir el vot del canvi i no dividir-lo.

 

Hem fet la lectura del sistema electoral que tenim i és una opció possible per trencar la majoria que tant mal ha fet a Andorra. És un acord per desafiar el sistema electoral actual i possiblement per desafiar, també, l’estratègia parroquialista que DA ha estat capaç de desplegar arreu.

 

Avui us demano qui de vosaltres vol quatre anys més de bloqueig. Penseu abans de contestar analitzant el que us hem proposat. Amb el cap fred, amplitud de mires i visió política, pensem en allò que convé al país, no només al nostre projecte.

 

Al país li cal consens, al país li cal diàleg, al país li cal que els polítics tinguem més cintura i més obertura d’esperit.

 

Amigues i amics,

 

Els darrers quatre anys, hem viscut immersos en un discurs de fals patriotisme, elaborat a partir de la divisió. Divisió entre els bons andorrans —que són aquells que estan al costat del Govern i del partit que li dona suport independentment de com fan les coses i per què les fan— i els mals andorrans —que som aquells que ens qüestionem el perquè de les coses, els qui som crítics amb tot allò que és francament millorable, els qui demanem explicacions i exigim transparència. Es tracta d’un patriotisme mal entès, que ha confós el país amb ells mateixos.

 

Andorra no és patrimoni d’uns quants. Andorra som tots i no podem permetre que el populisme es faci catalitzador del nom del nostre país. Tan patriota i tan bon andorrà és el qui accepta les coses sense demanar-se el perquè, com el qui les qüestiona.

 

Ja n’hi ha prou! Acabem amb aquest fals patriotisme que només persegueix la crispació i la divisió de la societat andorrana.

 

A diferència dels qui volen monopolitzar aquest patriotisme, no defensem la màxima que diu “Si no estàs amb mi, estàs contra mi”. Els Liberals no estem en contra de ningú, estem a favor d’Andorra i de la seva gent.

 

Nosaltres entenem de forma diferent la manera d’encaixar la crítica. I com l’entenem?

 

Si no estàs d’acord amb mi, explica’m per què. I si no et puc convèncer, és perquè potser no ens sabem explicar o perquè potser ens hem equivocat.

 

Demanem-nos també si ens equivoquem i, sí, cal que ens qüestionem si ens hem equivocat en les decisions que ja hem pres. Només d’aquesta forma en la propera ocasió ho podrem fer millor.

 

Qüestionar-nos les nostres accions no és un símptoma d’inseguretat, és la manera d’entendre que hom no sempre l’encerta en tot, perquè nosaltres acceptem que no som posseïdors de la veritat absoluta ni de la perfecció. Els Liberals sabem que també es pot aprendre de l’altre i —el més important— si ens adonem que estàvem equivocats, diguem-ho, expliquem-ho i admetem-ho sense por, sense mentides, mirant als ulls i donant les gràcies.

 

Jo vull que junts assumim el risc de la imperfecció perquè el pitjor error és el que es comet quan no es fa res, o quan un mateix pensa que tot ho fa perfecte.

 

Els Liberals som persones amb esperit crític, oberts a la confrontació d’idees i a la valoració d’altres propostes.

 

Al país li calen canvis reals i profunds, canvis que es van anunciar i no s’han fet, canvis que no s’ha tingut el valor ni d’analitzar ni de proposar, malgrat el que es va prometre. Portem set anys en un estat de somnolència. Despertem-nos!

 

Ens han fet creure que ho han canviat tot, quan en realitat tot segueix igual. Bé, millor dit, estem bastant pitjor en algunes coses.

 

Hem de donar les eines a la societat perquè els canvis que ha de fer el país es puguin discutir i, en el cas que sigui el que vol la majoria, tenim la responsabilitat d’assegurar que es puguin implementar.

 

No es pot governar un país a esquena de la voluntat de la majoria de la societat ni obviant els seus reclams.

 

No queda cap altre camí. D’altres, després de trenta anys, continuen oposant-se a qualsevol reforma institucional amb el pretext que va molt lluny o que no és suficient.

 

I la gent d’Andorra què en pensa, de tot això? Vosaltres què n’opineu? Perquè al final som tots els qui hem de decidir, oi?

 

Només escoltant el que vol la majoria de la societat, farem avançar el país.

 

Per fer que el canvi sigui real i no pas màrqueting del canvi, cal posar els debats reals sobre la taula. No farem avançar el país dient a les dones i homes d’Andorra allò que només volen escoltar o és fàcil d’acceptar. Hem de parlar clar i hem de parlar també d’allò que no és agradable, però també existeix. Parlem del que és complicat i difícil o optem per obviar-ho? Jo prefereixo que en parlem perquè la societat andorrana ja és prou madura.

 

Això implica facilitar mitjans perquè la societat prengui el seu propi camí de desenvolupament econòmic, social i cultural, tot assegurant-li els mitjans perquè pugui sortir-se’n i decidir.

 

Aquest és el nostre rol com a projecte polític diferent: no tenir por del debat i no evitar les reclamacions de la nostra societat perquè no tenim por d’escoltar.

 

Us demano que junts afrontem els grans reptes d’Andorra.

 

El primer repte és aquell que ha de permetre dotar la societat andorrana de les condicions necessàries per créixer.

 

Aquest repte pretén assegurar el desenvolupament econòmic i passa per impulsar i ajudar el sector privat a crear llocs de treball.

 

Els Liberals hem de treballar per permetre que aquelles persones que vulguin emprendre, treballar o invertir ho puguin fer amb les mateixes oportunitats. Com ho hem d’assegurar?

 

A partir de tres pilars: invertint en el país i les persones; millorant la competitivitat i simplificant serveis, i protegint els qui assumeixen riscos i contribueixen en el creixement del país.

 

El nostre projecte ha de defensar la inversió en el país en un doble sentit:

 

En primer lloc, una inversió efectista pensada per apuntalar les infraestructures que calen al país per recuperar volum turístic, invertir en la protecció i sostenibilitat del medi ambient com a font de riquesa, transformar l’agricultura i modernitzar la Funció Pública i els serveis que ofereix.

 

En segon lloc, parlo de les persones. Cal una inversió estratègica que consolidi l’estat del benestar per a tots, assegurant la prestació d’una sanitat pública i de qualitat i també una inversió estratègica en educació per invertir en el futur dels nostres joves.

 

La formació i l’excel·lència és el camí que hem pensat per als joves que construeixen avui el seu demà, trobant a Andorra les possibilitats laborals per desenvolupar els seus reptes professionals.

 

Hem de creure —de fet, nosaltres ho fem— en el talent dels joves.

 

El nostre projecte invertirà en les persones per qualificar-les i dotar-les de les millors competències possibles, de forma que després es puguin desenvolupar en els àmbits on se sentin realitzades i siguin més productives. Amb un objectiu: un cop assolit el seu grau de realització personal, hauran d’ajudar el país a ser més competitiu.

 

El segon repte és la simplificació de serveis, la competitivitat i la baixa fiscalitat.

 

Cal reduir les càrregues i les traves que dificulten als inversors, empresaris i emprenedors tirar endavant els seus projectes, i també als ciutadans la gestió del seu dia a dia amb l’Administració.

 

Una Administració pública amiga, que faciliti i acompanyi, ha de substituir el model d’Administració que posa traves i duplica processos.

 

Cal una Administració pública moderna, formada, reconeguda i dignificada. No l’hem de veure ni percebre com un llast per al país, sinó com un dels motors que ens farà ser més competitius.

 

No podem limitar la nostra valoració del sector públic a aspectes quantitatius. El debat no és si tenim o no massa treballadors públics. Hem de posar també a la balança aspectes qualitatius.

 

Cal, però, un canvi de model, de la base cap amunt, i un canvi també de percepció per part de tots.

 

Simplificar serveis i tràmits ens ajudarà a ser més competitius i alhora ens permetrà reduir costos, podent mantenir o rebaixant la pressió fiscal. El nostre ha de ser un model de baixa fiscalitat.

 

És essencial mantenir el diferencial fiscal per poder continuar essent atractius com a destinació dels sectors econòmics més madurs, com ara el turisme i el comerç. No obstant això, hem d’afegir al diferencial fiscal la seguretat jurídica, per poder captar no només turistes sinó també inversors. Sense seguretat jurídica no aconseguirem diversificar la nostra economia.

 

Finalment, no podem augmentar la pressió fiscal a la classe mitjana, que és la que més ha patit l’augment dels impostos.

 

Cal reduir i fer l’esforç en la despesa i el dèficit públic i no incórrer en l’afany recaptatori des de l’Administració per tapar els dèficits de gestió.

 

El tercer repte és la protecció dels qui han cregut en Andorra i l’han fet créixer

 

Hem d’estar atents a la vulnerabilitat social de la nostra gent gran i d’altres col·lectius sensibles. Els més fràgils sovint no són els primers a buscar ajuda, perquè no saben com demanar-la o bé perquè no confien en el sistema. Hem d’assegurar un acompanyament social digne a la nostra gent gran i als més vulnerables.

 

El nostre sistema de pensions requereix una reforma per fer-lo sostenible, així com una transparència que permeti als cotitzants saber en qualsevol moment l’import de la pensió de què podran disposar el dia de la seva jubilació per poder prendre decisions d’estalvi i poder planificar la seva vida d’acord amb la seva jubilació.

 

Invertir en els nostres padrins és agrair, reconèixer i retornar el seu esforç. Per això, les pensions han de permetre viure dignament d’acord amb el cost de la vida.

 

D’altra banda, la responsabilitat de la gestió dels diners públics i de la cobertura social requereix també un seguiment i una fiscalització que evitin els abusos del sistema, que perjudiquen els qui més ho necessiten.

 

Malauradament, com a país no vivim aïllats dels perills que envolten i colpegen el nostre entorn. Invertir en seguretat és invertir també en el benestar de tots, i Andorra s’ha caracteritzat sempre per ser un país on hem viscut tranquils. Fem que això continuï essent possible i no escatimem recursos en seguretat.

 

Amigues i amics,

 

Som un projecte que se centra en una classe mitjana treballadora forta, en un entorn de lliure competència, on l’Estat garanteix la seguretat jurídica vetllant pel compliment de la legalitat.

 

Aquesta combinació de factors és la clau de l’èxit del nostre model per garantir un estat del benestar que respongui a les necessitats i les oportunitats de tots els qui formem el sistema.

 

Vull acabar demanant-vos generositat, sense oblidar on érem ara fa quatre anys i el que és avui el nostre projecte.

 

Atureu-vos un moment i penseu en tot el que hem hagut de lluitar per poder decidir entre tots què volem fer, com ho volem fer i amb qui ho volem fer.

S

om un projecte de persones, no un projecte personalista. Som la suma de moltes voluntats, no la imposició de la voluntat d’un grup. Som la veu de moltes persones, no l’eco de l’establishment polític andorrà.

 

Aquí cada vot compta igual i perseguim entre tots un objectiu col·lectiu: el millor per a Andorra.

 

Qui busqui altres objectius de caire personal s’equivoca de projecte: els Liberals pensem en Andorra i la seva gent.

 

Amb la vostra força ho aconseguirem, no en tinc cap dubte.

 

Bona nit i moltes gràcies!

Deixa un comentari